We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Docente CSG Calvijn enige Nederlandse winnaar European Reformation Song Contest

Petra de Kam-Bénard, stafmedewerker en docente op het Zuider Gymnasium, heeft meegedaan aan de European Reformation Song Contest en is een van de winnaars in de categorie ‘het schrijven van een nieuwe tekst bij een klassieke melodie’.  

De Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa (GPKE) heeft in februari 2015 een wedstrijd  “Schrijf een lied naar aanleiding van 500 jaar Reformatie” uitgeschreven. Deelnemers aan de categorie ‘schrijf een nieuwe tekst bij een klassieke melodie’ hebben een nieuwe tekst geschreven bij een klassieke melodie uit de Reformatorische, Lutherse of Methodistische traditie.

Heavenly love
Petra  schreef de nieuwe tekst ‘Heavenly love’ op de melodie van Psalm 118 uit het Geneefse psalter, in het gedachtegoed van Luther. De slotzin: Heavenly love surrounds my faith is een persoonlijke getuigenis van een psalmist, die in de moeilijke momenten van het leven de hemelse liefde ervaart. Die liefde maakt het mogelijk om te blijven vechten, op een manier, die God van ons verwacht en Jezus ons heeft geleerd.

This is the day the Lord has given,
in gladness we will celebrate,
His love and kindness are eternal,
Heavenly love surrounds my faith.

Winnaars
Petra is één van de vier winnaars van meer dan honderd deelnemers uit heel Europa en de enige uit Nederland. Al jaren is Petra liefhebber van de Psalmen, maakt zij er studie van en schrijft zij songteksten, geïnspireerd op de Psalmen. Het Zuider Gymnasium heeft in het verrijkingsprogramma een psalmenproject opgenomen. Dit jaar is dat wel heel speciaal door de feestelijkheden rond de tekst Heavenly love. “Het is prachtig om open met leerlingen te delen hoe de tekst tot stand is gekomen”, aldus Petra.

Première in Wittenberg
De beste liederen, waaronder het lied ‘Heavenly love’ van Petra, gaan op 19 maart 2017 in première in Wittenberg, tijdens een jubileumkerkdienst van de GPKE. Voorafgaand is er op zaterdag 18 maart een officieel ontvangst, waarbij de prijsuitreiking plaatsvindt.

500 jaar reformatie
De GPKE is een Europees verband van lutherse, protestantse en methodistische kerken.  Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Luther de 95 stellingen spijkerde op de deuren van de kerk in Wittenberg. Die actie wordt algemeen gezien als het begin van de Reformatie in Europa. In het jaar 2017 wordt hier wereldwijd bij stilgestaan.