We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Meer dan een diploma

Alle leerlingen die dit jaar geslaagd zijn wil ik van harte feliciteren. Je hebt, mede dankzij je docenten en andere mensen op school, een topprestatie neergezet. Je ouders mag ik natuurlijk ook niet vergeten. Zij zijn blij, opgelucht misschien, en natuurlijk trots op jou, hun kind. Met al die blijdschap en trots vergeten we bijna dat het voortgezet onderwijs ‘tussenonderwijs’ is.

Als je nu stopt met leren heb je er eigenlijk nog niet zoveel aan. Vmbo-leerlingen zijn wettelijk verplicht hun startkwalificatie te halen: zij moeten ook een mbo-diploma halen en wel tenminste op niveau 2. Geslaagde havo- en vwo-leerlingen hebben de startkwalificatie al op zak maar hun diploma is algemeen vormend en om verder te komen kiezen zij een vervolgopleiding waarin ze zich meer gaan specialiseren in een bepaalde richting. Dat kan van alles zijn: denk aan gezondheid, onderwijs, techniek, logistiek, cultuur of nog wat anders.

Als je over een tijdje terugkijkt op je jaren op Calvijn wat zal je dan het meeste bijblijven? Ik hoop dat je inspirerende mensen hebt ontmoet, bijvoorbeeld docenten of conciërges die zich ingezet hebben voor jou, aan wie je met plezier zult terugdenken. Ook hoop ik dat je vriendschappen bent aangegaan die je verrijkt hebben, sommige vriendschappen voor de jaren op school en sommige misschien wel voor de rest van je leven. Onderwijs is mensenwerk en mensen hebben allemaal hun goede kanten en hun tekortkomingen. En hopelijk bewaar je de goede dingen.

Zelf bewaar ik goede herinneringen aan mijn middelbare schooltijd. Er zijn docenten die ik nooit zal vergeten, die mij op een spoor hebben gezet waarop ik verder ben gegaan. Ik kan me ook het goede contact herinneren dat ik had met een van de schoonmakers. Een bijzonder vriendelijke man bij wie ik een keer op bezoek ben gegaan en kennis heb gemaakt met zijn vrouw. Hij zorgde er iedere dag voor dat de boel weer opgeruimd was en ik al mijn tijd – als ik dat wilde maar dat wilde ik niet altijd - kon besteden aan leren. Later heb ik daar meer oog voor gekregen. Zeker toen ik een paar jaar later zelf ging schoonmaken om mijn kamerhuur en studiekosten te kunnen betalen.

Ik hoop dat je hebt meegekregen dat het leven kostbaar is, dat mensen kwetsbaar kunnen zijn en dat we elkaar nodig hebben. Een mens leeft niet voor zichzelf alleen. Je gaat ook niet verder leren voor jezelf alleen. Ik hoop dat je mensen ontmoet om wie je geeft en die om jou geven, mensen voor wie je je in wilt zetten en die voor jou het leven de moeite waard maken. Ook voor hen – en ook al ken je hen nu misschien nog niet - ga je nu verder leren met als doel om betekenisvol te zijn en voor de samenleving in het algemeen. Ik hoop dat je dat, naast alle kennis en vaardigheden, ook van ons hebt meegekregen.

Ik wens je alle goeds,

Gerrit Elings
Directeur onderwijs CSG Calvijn