We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Zelfstandig gymnasium voor Zuid in 2020

Het Poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis wordt definitief omgebouwd tot gymnasium. Dinsdag 11 juli ondertekenden het schoolbestuur van het Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO), de gemeente Rotterdam en BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, hiervoor een overeenkomst.

De vestiging van een zelfstandig (categoriaal) gymnasium op de Linker Maasoever is een breed gedragen en lang bestaande wens van de gemeente. Het biedt de kinderen van Zuid de mogelijkheid om in de toekomst op Zuid een zelfstandige gymnasiumopleiding te volgen. Momenteel volgen bijna 500 leerlingen een gymnasiumopleiding aan het Zuider Gymnasium, zoals de school van CVO heet. De verwachting is dat het leerlingenaantal zal groeien tot 550. De school krijgt ruimte voor 21 lokalen en een eigen gymzaal. De vestiging van een zelfstandig gymnasium past ook goed in de doelstellingen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Na de zomer wordt een begin gemaakt met het verder uitwerken van de plannen. Naar verwachting kan de school tussen medio 2019 en begin 2020 in gebruik genomen worden.

Rotterdam investeert in onderwijshuisvesting
Het college investeert deze bestuursperiode 260 miljoen in de huisvesting van scholen. Dit gebeurt door een combinatie van nieuwbouw, grondige renovatie en verhuizingen. Rotterdam heeft veel schoolgebouwen die dateren van de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw. Die zijn aan vernieuwing toe. “Niet omdat ze niet onderhouden zijn, maar omdat we vandaag de dag en zeker morgen en overmorgen andere eisen stellen aan onderwijsgebouwen,” stelt wethouder De Jonge (o.a. onderwijs). “Rotterdam zet in op het best mogelijke onderwijs dat er is en moderne huisvesting met een goed binnenklimaat helpt daarbij. De meeste urgente panden worden als eerste aangepakt, maar ook projecten als het zelfstandig gymnasium op Zuid worden omarmd omdat die vanuit onderwijsbeleid gewenst zijn.”

Woningen en werkruimten
De renovatie van het Poortgebouw staat niet op zich. Onder de naam Het ZuideR wordt het gehele gebied van het voormalige Zuiderziekenhuis ontwikkeld tot een plek waar wonen, leren en werken wordt gecombineerd. Naast het gymnasium komt er ca. 1.300 m2 beschikbaar als kantoorruimte voor kleine zelfstandigen. In de paviljoens worden 30 grondgebonden stadswoningen gerealiseerd. Het voormalige hoofdgebouw zal daarnaast plek bieden aan maar liefst 70 appartementen. Op het omliggende terrein ontstaan 131 ruime grondgebonden ééngezinswoningen in de groene nieuwbouwwijk Zuiderhof, met het voormalige Zuiderziekenhuis als het monumentale hart van deze nieuwe wijk. Meer informatie vindt u op www.hetzuider.nl.